Sokak Köpekleri Günlerini Nasıl Geçiriyor?

SOKAK HAYVANLARI

Köpek davranışlarını düşündüğünüzde, bir top yakalamayı veya tasmalı yürümeyi hayal edebilirsiniz. Ancak dünyadaki köpeklerin yüzde 70’inden fazlası evcil hayvan değildir. Bunlar, herhangi bir insan ailesinin parçası olmadan, tipik olarak insanların etrafında yaşayan, serbest dolaşan yaratıklardır. Biyologlar Sreejani Sen Majumder, Ankita Chatterjee ve Anindita Bhadra, bu köpeklerin Hindistan’da bütün gün ne yaptığını anlamaya çalıştı.

Araştırmacılar, Hint Yerli köpeğinin (namı diğer Hint parya köpeği) genellikle sokaklarda yaşadığını, insan yardımları ve çöplerle hayatta kaldığını belirtiyor. Büyük şehirlerden orman kenarlarına kadar her yerde tek başlarına veya küçük gruplar halinde yaşarlar. Kurda benzer yüzleri, yamalı postları ve kısa kürkleri vardır. Dişi köpeklerin tipik olarak ilkbahar veya sonbaharda yılda bir çöpü olur, ancak yavruların yarısından azı yetişkinliğe kadar hayatta kalır.

Majumder, Chatterjee ve Bhadra, bu köpeklerin günlerinin nasıl geçtiğini anlamak için 2008 ile 2011 yılları arasında birkaç kez sokak köpeklerini gözlemlediler ve üç farklı kentsel bölgeye baktılar: Batı Bengal’deki Kalyani kasabası ve Batı Bengal, Mohanpur’daki üniversite kampüsleri ve Bangalore, Karnataka. Hem insanların hem de köpeklerin tipik olarak aktif olduğu gün boyunca köpeklerin aktivitelerini örneklediler – köpeklerin genellikle sıcaktan uzakta dinlendikleri gün ortasından kaçındılar ve köpekleri ışıksız olarak görmek için çok karanlık olduğunda akşam 7: 30’da durdular. noktalar. Gözlemciler, belirlenmiş bir alan içinde rastgele bir yol seçtiler ve gördükleri herhangi bir köpeğin görünen yaşını, cinsiyetini, aktivitesini ve seslendirmelerini işaretleyerek yürümeye başladılar.
Hindistan’daki pek çok insan, onları tehlikeli veya sinir bozucu olarak algılayarak sokak köpeklerinden hoşlanmaz.

“Her köpek için, yalnızca görülme anında görülen davranış kaydedildi” diye yazıyorlar. “Örneğin, bir köpeğin kendini kaşıdığı ve ardından çimeni kokladığı gözlemlendiyse, gözlemlenen davranış olarak kaşınma kaydedildi.”

Gözlemciler 1.941 köpek gözlemi kaydetti. Farklı yerlerdeki, farklı yaştaki veya farklı cinsiyetteki köpeklerin aktiviteleri arasında önemli bir fark olmadığını bulmuşlardır.

Hindistan’daki pek çok insan, onları tehlikeli veya sinir bozucu olarak algılayarak sokak köpeklerinden hoşlanmaz. Bazen yiyecek için kavga ediyorlar ve her yıl her 100.000 kişiden ikisinin virüsten etkilendiği Hindistan’da ciddi bir sağlık sorunu olan kuduz taşıyor olabilirler. Ancak araştırmacılar çok az saldırganlık belirtisi buldular. Aslında, köpekler zamanlarının çoğunu dinlenerek geçirdiler. Görülmelerin yüzde elli üçünde köpekler hareketsizdi (“uyku”, “tembellik” veya “oturmak” olarak kodlandı)

Gözlemlerin diğer yüzde on altısında, köpekler ya bir grup halinde ya da bireysel olarak sadece yürüyorlardı. Zamanlarının yüzde altısından daha azını “bakım” faaliyetlerine (“damat”, “tırmalamak”, “dışkı yapmak”, “içmek”, “çöp koklamak” vb.) ve yalnızca yaklaşık yüzde onu diğer hayvanlarla (diğer köpekler, insanlar, kediler veya iki durumda buzağılar). İnsanlarla kaydedilen otuz iki etkileşimden hiçbiri saldırgan değildi. Bunun yerine, kuyruk sallama ve yemek için yalvarma gibi şeyleri dahil ettiler.

Araştırmacılar, “Analizimiz, köpeklerin genellikle tembel ve arkadaş canlısı hayvanlar olduğunu ortaya koyuyor,” diyor ve “İnsanlarla nadir etkileşimleri tipik olarak itaatkar.”

 

 

 

 

 

 


 

Tags:

No responses yet

Bir yanıt yazın

Latest Comments

Translate »
YAZINIZ...
1
Bize Yazın...
BASTET
CAN DOSTLARIMIZ İÇİN